borda1

Sylvia Grace Borda on Kanadassa ja Skotlannissa asuva taiteilija, joka työskentelee valokuvataiteen, mediataiteen ja yhteisöllisten taideprojektien parissa. Hän toimii myös kuraattorina ja opettajana. Borda esiintyy aktiivisesti kansainvälisissä näyttelyissä Euroopassa ja Kanadassa. HIAP – Helsinki International Artist Programme –ohjelman tukemana Borda saapui Suomeen vuoden 2014 alussa. Hän osallistui HIAPin taiteilijaresidenssissä Frontiers in Retreat –hankkeeseen (2013-2018), jossa taiteilijat keskittyvät erityisesti ekologisiin kysymyksiin.

Kanadassa ja Suomessa Borda toteuttaa monivuotista valokuvaprojektia (2013–), jossa hän käsittelee maanviljelyksen ja ruoantuotannon arjen käytäntöjä ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Farm Tableaux -teossarjassa Borda jatkaa 1800-luvun studiovalokuvaamisen ja panoraamakuvauksien jalanjäljillä käyttäen nykyaikaisia työvälineitä ja katselutekniikkaa.

Farm Tableaux Finland

Farm Tableaux Finland -teossarja toteutetaan vuosina 2014–2017. Hän kuvaa maatiloja eri puolilla Suomea yhdessä pohjois-irlantilaisen valokuvaajan John M Lynch kanssa, sekä rakentaa yhdessä viljelijöiden ja ruoantuottajien kanssa taidehistoriasta ammentavia muotokuvia tilojen arjesta. Suomalainen kuvasto liitetään Googlen avoimeen karttapohjaan kaikkien navigoitavaksi sitä mukaa kun tiloja saadaan kuvattua. Tavoitteena on liittää noin parikymmentä suomalaista maatalousyrittäjää mukaan kansainväliseen joukkoon.

Uraauurtavan hankkeesta tekee se, että kuvasarja toteutetaan Google Streetview -online kartta-alustan sisälle, yhteistyössä Googlen sopimusvalokuvaajan ja laitteiden kanssa. Borda on ensimmäinen taiteilija, joka on päässyt toteuttamaan taiteellisen projektinsa tällä tavoin osaksi Googlen palvelua. John M Lynch on yksi sopimusvalokuvaajista Googlen Business View -ohjelmassa Euroopassa.

Bordan näyttelykokonaisuus Oulussa muodostuu valokuvamateriaalista, joka on taltioitu kahdelta tilalta Pohjois-Suomesta lokakuussa 2014: Viskaalin Tila, Teurastamo ja lihanjalostamo Muhoksella sekä Sallan Villiporo erotuksien aikaan Saijassa. Kokonaisuudessa on mukana myös kuvia Kinnusen Myllyltä Utajärveltä sekä Lapland Hotels Sky Ounasvaaralta.

Näyttelyssä kuva-aineistoa voi katsella eri tekniikoiden avulla: tietokonealustalla toimiva Googlen karttapalvelu, valokuvateoksia sekä stereokuvia.

Kanadassa kuvatut kohteet

Näyttelyt:
Checkpoint Leonardo

Oulun taidemuseo
24.1.-15.3.2015

Työpajat:
Scientific pictures of plants
Oulun taidemuseo 24.1.2015 14.00-16.00

Lisätietoa taiteilijasta
www.sylviagborda.com

HIAP-hankkeen kotisivut www.frontiersinretreat.org