Sami Lukkarinen

Sami Lukkarinen (s.1976 Jyväskylässä) asuu Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi tila-aikataiteiden osastolta Kuvataideakatemiasta 2001. Lukkarinen on tunnettu erityisesti ”pikselitaiteestaan”, mosaiikkimaisista maalauksista, joiden malleina toimivat digitaalisesti suurennetut, ”pikselöidyt”, netistä löydetyt kuvat. Aiemmin aiheina ovat olleet arkkitehtuuri ja roskapostit, uudemmissa maalauksissa kyseessä ovat netin profiilikuvat. Lukkarista kiehtoo valokuvauksen ja maalauksen suhde.

Nettigallerioiden kuvat osuvat jotenkin sellaiseen välitilaan, ne eivät ole julkisia lehtien muotokuvia tai uutiskuvia, mutta eivät privaattejakaan. Niissä on jotain kiehtovaa.

Yleensä työskentelytapani pikselimaalauksieni kohdalla menee seuraavalla tavalla. Ensin katson läpi tuhansia suomalaisten kuvia netin eri sosiaalisista medioista (Facebook, myspace, irc-galleria, ii2). Kuvat ovat usein pieniä, halkaisijaltaan vain yhdestä viiteen senttimetriä. Katson kuvat läpi hyvin nopeasti. Kopioin kiinnostavat kuvat ja katson ne myöhemmin tarkemmin Photoshop-kuvankäsittelyohjelmassa. Valitut kuvat suurennetaan ja lasken kuvien resoluutiota löytääkseni tason, jolla kuvat toimivat myös maalauksina. Vain parhaista kuvista otan printit, joita tarkastelen edelleen viikkoja tai jopa kuukausia. Vasta tässä vaiheessa päätän maalauksen lopullisen koon. Valitun kuvan maalaan pikseli kerrallaan öljyväreillä kankaalle. Yritän maalata mahdollisimman tarkasti alkuperäisen kuvan värisävyt. Yhdessä maalauksessa on 800-3000 pikseliä. Näyttelyssä maalaukset toimivat kahdella tasolla: läheltä katsoen ne ovat abstrakteja maalauksia ja kauempaa katsoen alkuperäinen kuva näkyy selkeämpänä. Lopulta kuvaan valmiit maalaukset ja lataan ne kotisivuilleni tai facebookiin, jolloin ne palaavat lähelle alkuperäistä kokoaan ja kuva-aihe näkyy selvempänä.

Näyttelyt:
Uusi Kubismi, Jyväskylä 15.3.–2.6.2013

Checkpoint Leonardo, Tampere TR1 Taidehalli 17.8.-20.10.2013

Työpaja
Sami Lukkarinen:
Pikselimaalaustyöpaja nuorille

Jyväskylä 25.5.2013
Tampere 19.10 klo 11-15

Lisätietoa taiteilijasta:
www.samilukkarinen.com

(Kuva: Sami Lukkarinen, Viinibodari (Kalle), 2011, öljy kankaalle.)