Petri Kuljuntausta. Hydrofoniäänitys käynnissä. Kuva: Jukka Pajala

Äänitaiteilija, säveltäjä, muusikko ja kirjailija Petri Kuljuntausta käsittelee teoksissaan ihmisen suhdetta urbaaniin ja luonnonympäristöön. Hän on tehnyt musiikkia valaiden, lintujen ja revontulien äänistä yhteistyössä luonnontieteilijöiden kanssa sekä säveltänyt musiikkia kokeellisiin vedenalaisiin konsertteihin. 

Pisara ja Nautilo

Oulun taidemuseossa olevien ääniteosten lähtökohtana on Itämerestä kerätyt äänitykset, joita on tehty jopa kymmenien metrien syvyydessä meren pohjassa. Äänet kertovat vedenalaisesta äänimaisemasta, meren nykytilasta ja ihmisen toiminnan vaikutuksista vedenalaiseen maailmaan.

Äänimaisemissa soi hiljainen ja voimakas meren käynti luonnontilassa. Lähestyvän laivan potkurin ääni on aluksi etäistä ja kevyttä, mutta kohdalla se muistuttaa ratikan ohikulkua tai industriaalia jylinää. Äänityksissä on myös erikoisia koputusääniä ja rytmejä, joiden aiheuttajasta ei ole tietoa. Kuljuntaustan teos valmistuu yhteistyössä Suomen ympäristökeskus SYKE:n kanssa, joka tutkii vuosien 2012-2016 aikana Itämerta ja suorittaa pinnanalaisia mittauksia ja hydrofoniäänityksiä Suomenlahdelta Perämerelle.

Pisara ja Nautilo -ääniteokset (2015) pohjautuvat Itämeren vedenalaista äänimaailmaa kartoittavaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen, josta Suomen osalta vastaa Suomen ympäristökeskus SYKE. Hydrofoniäänitykset on tehty pinnan alla eri äänityspisteissä Suomenlahdelta Perämerelle.

Näyttelyt:
Checkpoint Leonardo

Oulun taidemuseo
24.1.-15.3.2015

Lisätietoa taiteilijasta:
Wikipedia
sites.google.com/site/petrikuljuntausta

(Kuvassa: Petri Kuljuntausta. Hydrofoniäänitys käynnissä. Kuva: Jukka Pajala)