Hintsanen pääkuva

Päivi Hintsanen   tunnetaan taidekentällä lähinnä pigmenttimustevedoksistaan ja mediataideteoksistaan, mutta hänellä on myös pitkä historia värien parissa. Hintsanen ylläpitää maailman laajinta väriteemaista artikkelisivustoa (Coloria, www.coloria.net), on ollut mukana useissa väriin liittyvissä projekteissa ja tekee harrastuksenaan erilaisia pigmentti- ja värjäysainekokeiluita.

Värien kanssa työskentely vie minut aina peilimaahan, jossa teen kaiken päinvastoin kuin yleensä: digitaalinen muuttuu analogikseksi, tietokoneen naputtelu käsin tekemiseksi, tarkoin suunniteltu sattumanvaraiseksi. Väriaineissa kiehtoo juuri niiden hallitsemattomuus – prosesseja on miltei mahdotonta toistaa samanlaisina toista kertaa.

Vaskenruosteyrttitarha, installaatio, 2011-

Vaskenruosteyrttitarha-installaation ensimmäiset siemenet viljeltiin nimenomaan kokeiluhengessä tehdyistä testeistä, joiden tavoitteena oli tehdä historiallista sinivihreää pigmenttiä. Pian kokeiluprojekteissa huomio alkoikin kiinnittyä itse pigmentin sijaan miltei näkymättömällä vauhdilla etenevään, mutta voimakkaaseen prosessiin. Vaskenruosteyrttitarha-installaatio perustuu hitaalle muutokselle, jossa lasipurkeissa olevat “metallikasvit” ruostuvat ajan myötä. Metallien korroosio näkyy eri tavalla: rautaan muodostuu punaista ainetta, jonka me kaikki tunnemme ruosteena, mutta kupariin – joka on installaation “kasvien” pääasiallinen aine – muodostuu sinivihreää ainetta, jonka vanha kansa tunsi nimellä “vaskenruoste”, ja joka taidehistoriassa tunnetaan historiallisena maalauspigmenttinä nimellä espanjanvihreä (engl. verdigris).

Installaatio muodostuu valon, lasin, metallin ja pigmentin hitaasta leikistä, jossa aika ja metamorfoosiprosessi itsessään ovat visuaalisuuden lisäksi oleellisia tekijöitä. Vaikka metallikasvit eivät ulkoisesti jäljittele luonnon kasveja, itse prosessi toistaa luonnonilmiötä: kasvit muuttuvat hitaasti kuparinhohdostaan turkoosiksi kukkamereksi, metallista riippuen väri joko voimistuu tai mustuu, ja ajan myötä, kukoistuksen jälkeen, metalli alkaa kuihtua alta pois ja kasvi hiljalleen kuolee.

Prosessin tallentaminen kuuluu osana teokseen. Prosessi tallennetaan näyttelytilanteessa kameroin (intervallikuvauksella) ja muutetaan myöhemmin nopeutetuksi time lapse -videoksi, jossa useamman viikon muutoksen voi havainnoida nopeammin. Dokumentaatiossa tallennetaan sekä koko installaatiota että valittuja prosesseja läheltä. Näyttelyssä on esillä dokumentaatiota aiemmista pystytyksistä ja testipystytyksistä.

Näyttelyt:
Checkpoint Leonardo

Jyväskylän taidemuseo
15.3.-28.4.2013

TR1 Taidehalli
17.8.-20.10. 2013

Oulun taidemuseo
24.1.-15.3.2015

Luennot
Päivi Hintsanen: Espanjanvihreää vaskenruostetta

11.4.2013 klo 16.30 / Jyväskylän taidemuseo

17.10.2013 klo 15 / TR1 Taidehalli Tampere

Lisätietoa taiteilijasta:
www.paivihintsanen.fi
facebook.com/phintsanen

Hintsasen ylläpitämä Coloria-sivusto: www.coloria.net