Mikko Ijäs

Mikko Ijäs (s. 1978 Jyväskylässä) asuu Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta 2006, ja valmistelee parhaillaan taiteen tohtorinväitöskirjaa Aalto-yliopistossa. Uusi kubismi -näyttelytekstit liittyvät hänen tutkimustyöhönsä inhimillisen havainnon evoluutiosta taidehistoriassa. Ijäs on tunnettu kosketusnäytöllisillä välineillä toteutetuista digitaalisista piirustuksistaan.

Kesällä 2009 aloin piirtää iPhone-puhelimeen saatavissa olleella Brushes-piirustusohjelmalla. Hyvin pian havaitsin, että ohjelma soveltuu mitä parhaiten nopeiden muistiinpanojen tekemiseen. Puhelimella piirtäminen on hyvin välitöntä, väriskaala on rajaton ja kuvat voi jakaa saman tien sähköpostilla, multimediaviestinä tai erinäisten sosiaalisten medioiden avulla. Elo-syyskuussa ollessani kaksi viikkoa Tulipamwe-työpajalla Kalaharin autiomaassa Namibiassa piirsin puhelimellani päivittäin. Aloin myös kuvata erilaisten kuvankäsittelyohjelmien avulla eräänlaisia kubistisia valokuvakollaaseja, joiden tarkoitus oli kuvata inhimillistä havaintoa ja valokuvan näkemisen kritiikkiä. Näistä valokuvakollaaseista työstin edelleen tietokoneella digitaalisia piirroksia. Tämä työskentelymuoto on nyttemmin kehittynyt vielä eteenpäin. Olenkin tuottanut samalla tekniikalla jo lukuisia teoksia.

Puhelimella piirtäminen on hyvin välitöntä, väriskaala on rajaton ja kuvat voi jakaa saman tien sähköpostilla, multimediaviestinä tai erinäisten sosiaalisten medioiden avulla.

Näyttelyt:
Uusi Kubismi, Jyväskylä 15.3.–2.6.2013

Checkpoint Leonardo, Tampere TR1 Taidehalli 17.8.-20.10. 2013

Luento / Jyväskylä 15.3.2013 klo 16.30:
Mikko Ijäs:
Taiteen evoluutio

Lisätietoa taiteilijasta:
www.mikkoijas.com