Jeanette Schäring on ruotsalainen taiteilija, joka työskentelee kokeellisesti luonnonmateriaalien parissa. Häntä kiehtoo luonnonväriaineiden elävä alinomainen muuttuvuus. Hän käyttää aikaa vieviä ja dynaamisia menetelmiä, joissa jokainen vaihe on tärkeä ja vaikuttaa lopputulokseen – prosessiin.

Työskentelen luonnon salaperäisten ilmiöiden parissa. Hyödynnän teoksissani eläviä orgaanisia elementtejä, jotka muodostavat värejä ja kuvioita kuin kaikuna elämän prosessista, antaen yhden näkökulman hauraaseen ekosysteemiimme.

Jeanette Schäring on kiinnostunut luonnosta ja ihmisen ekologiasta kokonaisuutena: miten asiat kytkeytyvät toisiinsa ja miten ihminen niitä havaitsee. Schäring työskentelee läheisessä suhteessa materiaalin kanssa, herkästi kokeillen ja tutkien. Hän tuo teoksissaan ilmi miten elämän eri elementit ja luonnon ilmiöt vaikuttavat toisiinsa fyysisesti, kemiallisesti ja energian tasolla.

Puran erilaiset prosessit pieniksi systeemeiksi ja kokoan ne sitten ilmaisuksi. Materiaali, kuitu ja biologinen värivoima muuntuvat yhtenäiseksi fyysiseksi muodoksi. Se on jatkuvaa vuoropuhelua, jossa paikka, kasvusto, vesi, ihmiset, aika, valo ja ääni ovat osa työtäni. Yhdistän usein työni ja prosessini valokuvaan, liikkuvaan kuvaan ja ääneen.

Schäring on opettanut myös muotoilun ja käsityön opiskelijoita Göteborgin yliopistossa ja vetänyt työpajoja aikuisille ja lapsille. Tänä vuonna hän on työskennellyt Uppsalan yliopiston ja Gustaviaanisen museon yhteistyöprojektissa analyyttisen neurokemian professorin Jonas Bergquistin kanssa. Yhteistyö on ollut uraauurtava, kokeileva ja kurinalainen oppimisprosessi. Sen aiheena on ollut herkkä ekosysteemimme, vesi, pigmentti ja se miten ne liittyvät ihmisen aivokemiaan. He ovat toteuttaneet yhdessä näyttelyn The Interconnectedness of life – taiteen ja tieteen kohtaaminen ja osallistuneet projektiin liittyviin seminaareihin ja paneelikeskusteluihin. Yhteistyö vesiteeman ympärillä jatkuu tulevissa näyttelyissä ja Boråsin Navet-tiedepuiston avajaisisssa.

Vesipuutarha pinnan alla (Submersive Aquagarden), 2013

Teokset syntyvät vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Jyväskylän taidemuseoon Schäring on toteuttanut teoksen, jonka materiaalina on vesi, johon on lisätty kasvia. Neljässä jättiläismäisessä koeputkessa on vettä Köhniönjärvestä, Laajavuoren lähteestä, Kirkkopuistosta sulatetusta lumesta ja taidemuseon vesihanasta. Prosessin aikana vedet analysoidaan ja havainnoidaan niiden käyttäytymistä ajan kuluessa.

Ikkunateoksessa luonto heijastaa yhtä aikaa alati muutoksessa olevan elämän sisä- ja ulkopuolta. Ehkäpä nämä lasivaasit kuvastavat ekosysteemimme herkkyyttä sekä ihmiskunnan olemassaoloa ja sen muutoksille altista luonnetta.

Oulun taidemuseon Checkpoint Leonardo -näyttelyyn Schäring osallistuu teoksillaan Submersive Aquagarden (2015) ja Host animals (2013–14).

Näyttelyt:
Checkpoint Leonardo

Jyväskylän taidemuseo
15.3.-28.4.2013

Oulun taidemuseo
24.1.-15.3.2015

Luennot:
Jyväskylän taidemuseo 15.3. 2013 klo 14.30:
Experimental works

Oulun taidemuseo 24.1.2015 12–13:30
Ageless water – Eternal colour

Työpajat:
Natural colour as a value carrier for biodiversity
Oulun taidemuseo 24.1.2015 15.15-16.30

Lisätietoa taiteilijasta:
www.jeanettescharing.net

(Kuva: Jeanette Schäring.)

 

 

mobility