Jaana Partanen: Matrix layer

Taiteilija Jaana Partanen asuu ja työskentelee synnyinkaupungissaan Kuopiossa. Partanen opiskeli valokuva-, elokuva- ja kuvataidetta Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä sekä Barcelonan yliopistossa. Hänen teoksiaan on viimeisen viidentoista vuoden aikana nähty lukuisien yksityis- ja yhteisnäyttelyiden ohella kansainvälisillä festivaaleilla.

Monipuolinen taiteilija tunnetaan näyttelyprojektien lisäksi lukuisista julkisista taidetta ja arkkitehtuuria yhdistävistä teoksista, jotka sulautuvat erottuviksi, mutta erottamattomiksi osiksi rakennuksia. Partanen on palkittu työstään mm. Kuopion kaupunginjohtajan tunnustuspalkinnolla ja kuvataiteen Minna-palkinnolla. Hän toimii myös arkkitehtuuri-, taide ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Partnershipin taiteellisena johtajana.

Matrix layer

Mielen alkemiaa -näyttelytrilogian toinen osa Matrix layer paneutuu unen maailmaan. Kukin meistä viettää lähes kolmasosan elämästään unessa. Illan taittuessa yöksi aikavyöhyke kerrallaan ihmiskunta vaipuu uneen. Uni on meille kaikille yhteistä. Silmien sulkeuduttua tuuditumme alitajuiseen maailmaan, jossa kaikki on mahdollista. Unessa meistä löytyy taitoja, joista voimme valveilla vain uneksia.

Unennäkemiseen liittyy jotain myyttistä. Unitila on tuttu monen muinaisen kulttuurin uskomuksista unisieppareista maailman syntyyn. Jaana Partanen jatkaa Matrix layerin parissa tutkimusmatkaa ihmismielen arvoituksiin. Unen maailmoihin johdattavat niin unta oman kokemuksensa kautta vuosikymmeniä tutkineet kuin aiheeseen tieteen välinein perehtyneet tutkijat. Partanen ei nytkään unohda omakohtaista kokemuksellisuutta, vaan antaa unensa viedä myös tutkijoiden koehenkilöksi unilaboratorioiden uumeniin.

Enneunista keskustellaan vielä tänä päivänäkin. Unen aikana nukkuvan levolliseen mieleen saattaa saapua myös viestejä ja ideoita. Nukkuvan lepo päästää luovuuden valloilleen. Unta tutkitaan laboratorioissa ympäri maailman. Uudenlaisin kuvantamismenetelmin unten näkemisestä opitaan päivä päivältä enemmän. Unimaailman haltuunottaminen Matrix-elokuvien Trinityn ja Neon tavoin on kiehtova ajatus. Voiko unesta vielä tulla yhtä hallittavaa kuin päivän teoista?

Matrix layer -teoskokonaisuus on toteutettu yhteistyössä lääketieteen, aivotutkimuksen, luonnontieteen sekä 3D-teknologioiden kärkiasiantuntijoiden kanssa. Työryhmässä on mukana tutkijoita ja unikokemuksen asiantuntijoita. Tavoitteena on ollut luoda kattava ja monipuolinen kokonaiskuva unen tutkimuksesta, vallitsevista käsityksistä sekä niiden vastanäkökulmista.

Näyttelyt:
Checkpoint Leonardo

Oulun taidemuseo
24.1.-15.3.2015

Lisätietoa teoksesta:
www.pa-la.fi/fi/taide/mielen_alkemiaa.html