Checkpoint Leonardo rakentuu Jyväskylässä alagallerian Checkpoint Leonardo-näyttelystä ja siihen liittyvästä toiminnallisesta pisteestä aulassa ja yläkerrassa esillä olevasta Uusi kubismi –näyttelystä.

Checkpoint Leonardo -näyttelyyn (15.3.-28.4.) on kutsuttu kolme taiteessaan tiedettä hyödyntävää taiteilijaa: Terike Haapoja, Jeanette Schäring ja Päivi Hintsanen. Haapoja on käyttänyt mediateoksessaan lämpökameraa. Schäring on vesipuutarhassaan tehnyt näkyväksi erilaisten kemiallisten koostumusten vaikutuksia vedessä. Hintsasen vaskenruoste-installaatio puolestaan perustuu metallien korroosioon.

Samaan aikaan on Jyväskylän taidemuseossa esillä Uusi kubismi -näyttely (15.3.-2.6.), joka tuo Jyväskylään kolme nuoren polven taiteilijaa. Mikko Ijästä, Sami Lukkarista ja Liisa Lounilaa yhdistää kiinnostus inhimillistä visuaalista havaintoa kohtaan ja perinteisen sekä uuden tekniikan innovatiivinen käyttö. Lukkarisen pikselimaalaukset toimivat kahdella tasolla, kaukaa katsottuna valokuvamaisina ja läheltä abstrakteina maalauksina. Ijäksen kankaalle tulostetut piirrokset on luotu tietokoneella, iPadillä ja iPhonella kubismin hengessä. Lounilan teokset puolestaan hyödyntävät erilaisia tehokeinoja kuten liikkuvan kuvan temps mort -efektiä, lentikulaari-tekniikaa sekä puna-viherlaseilla katsottavaa kolmiulotteista kuvaa.

Lisäksi taidemuseon perusnäyttelyyn, kuvitteellisen Oravien museoperheen kotiin on muuttanut kuvataiteilija Pasi Rauhalan alter ego, 15-vuotias nuori kapinallinen Pasi. Uusi teknologia mahdollistaa vuorovaikutuksen taiteen ja katsojan välillä Pasi Rauhalan Kotimuseo -näyttelyssä.

Checkpoint Leonardo -projektissa käytetään kaikkia museossa esillä olevia näyttelyitä oppimisympäristönä.

 

Oheisohjelma

Oheisohjelma on suunniteltu ajatellen opiskelijoita ja opetushenkilöstöä. Luentojen ja työpajojen lisäksi näyttelystä järjestetään yleisöopastuksia ja opastuksia erilaisille ryhmille tilauksesta.

Luennot klo 16.30–18, vapaa pääsy

 • pe 15.3. An experience of experimental works between art and science, artist Jeanette Schäring (Sweden)
 • pe 15.3. Taiteen evoluutio, kuvataiteilija, tohtorikoulutettava Mikko Ijäs
 • pe 22.3. Teknologia ja ympäristöetiikka taiteessa, kuvataiteilija Terike Haapoja
 • to 4.4. Kubismin varhaisvaiheet, FL Marja-Liisa Rajaniemi
 • to 11.4. Espanjanvihreää vaskenruostetta, taiteilija Päivi Hintsanen
 • to 18.4. Seitsemän ihmettä, FT Anssi Lindell
 • to 25.4. Ilmiölähtöinen oppiminen, KT Pekka Räihä
 • pe 18.5. Vuorovaikutteisuus nykytaiteessa, kuvataiteilija Pasi Rauhala

Lue luentojen kuvaukset Luennot-sivulta

Työpajat

 • ti 12.3. klo 14-17 Jeanette Schäringin työpaja opettajille täydennyskoulutuksena
 • la to 4.4. klo 12 Hannu Moilasen Tanssii fysiikan kanssa, 3-6 tunnin työpaja opettajille ja opettajaopiskelijoille (Kuinka käytän tanssia ja liikettä fysiikan opetuksessa)
 • la 25.5. klo 12-16 Sami Lukkarisen pikselityöpaja nuorille

Lue työpajojen kuvaukset ja ilmoittautumisohjeet Työpajat-sivulta

 

Opintokäynnit

Jyväskylän yliopiston fysiikan aineenopettajaopiskelijat ovat vuodesta 2007 lähtien ilahduttaneet lähialueen koululaisia ja heidän opettajiaan luonnontieteitä kansantajuistavalla Seitsemän ihmettä -tiede-esityksellä. Esityksen suunnittelu ja toteutus kuuluu vapaaehtoisena osana fysiikan opettajan pedagogisiin aineopintoihin. Nyt Seitsemän ihmettä osallistuu taidetta ja luonnontiedettä yhdistävään Checkpoint Leonardo -projektiin.

Kevään 2013 aikana taidemuseoon tulee oppimaan yli 30 kuudetta luokkaa. He saavat itse kokeilla luonnon ilmiöiden valjastamista taiteellisiksi kokemuksiksi tulevien luonnontieteen aineenopettajien ja luokanopettajien suunnittelemissa ja ohjaamissa työpajoissa.

Näyttelyissä heitä ohjaavat niin ikään tulevat luokanopettajat ja OKL:n kuvataiteen sivuaineopintoja suorittavat opiskelijat. Työpajojen teemat, pH- eli happamuus, elektrolyysi, havaitseminen ja lämpö, perustuvat taiteilijoiden teoksiin. Opintokäynnit 6.-luokkalaisille toteutetaan ti-pe 19.3.-26.4.2013 klo 9-11 kaksi luokkaa kerrallaan. Opintokäyntiin kuuluu työpaja ja ohjattu näyttelykierros.

Yksittäiset kävijät ja omatoimiset ryhmät voivat tehdä havaintoja aulan aistipisteessä haistelemalla, tunnustelemalla ja testaamalla miten aivojamme voidaan huijata erilaisilla visuaalisilla illuusioilla.

Näyttelyyn liittyvät työpajat voi toteuttaa myös omatoimisesti nettisivuilta saatavien ohjeiden mukaisesti.

 

Vieraile näyttelyssä

Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23, Jyväskylä

Avoinna ti – su klo 11 – 18

Pääsymaksut
Holvin vaihtuviin näyttelyihin 6 €
Ryhmähinta 4 €/hlö yli 10 hengen ryhmille
Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin

Katso poikkeavat aukioloajat ja lisätietoa Jyväskylän taidemuseon pääsymaksuista museon sivuilta: http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/info